Maze Runner serien

Böckerna i Maze Runner-serien utgör en trilogi och är skrivna av författaren James Dashner. Den första boken, som har den svenska titeln ”I dödens labyrint”, handlar om huvudpersonen Thomas som plötsligt vaknar upp inuti en hiss utan att minnas någonting. Väl ute ur hissen möter han ett gäng tonårskillar, som alla vaknat upp och befinner sig i precis samma situation som honom själv. Gruppen av killar är instängda med hjälp av en hög mur och bortanför muren finns en stor labyrint, som är nästintill omöjlig att ta sig ut levande ifrån. Det beror på att väggarna ständigt är under förflyttning samtidigt som onda varelser existerar i labyrinten.

Den andra boken har titeln ”I vansinnets öken” och handlar om tiden efter att killarna lyckats fly från labyrinten, men världen de återvänder till är helt förstörd av både av miljöförstöring och sjukdomar, vilket leder pojkarna på ytterligare en flykt, men denna gång under tidspress. I vansinnets öken är precis som del två ska vara i en trilogi, vansinnigt spännande och svår att lägga ifrån sig.

Den sista boken i trilogin har fått namnet ”I dödens stad” och i boken har huvudkaraktären blivit fråntagen allt, däribland sina minnen och vänner, och befinner sig inlåst. Slutligen blir han fri och lovad att återfå alla sina minnen, men Thomas litar längre inte på någon, vilket leder till den tredje och sista flykten.

Huvudkaraktärens roll i böckerna

Alla karaktärerna i boken har väldigt olika personligheter, vilket är något jag gillar. Dock känns huvudpersonens egenskaper ibland ganska tråkiga, då han inte innehar några personlighetsdrag som vanligtvis kännetecknar en huvudkaraktär. Han gör heller nästan aldrig som han blir tillsagd, vilket under historiens gång kan kännas väldigt frustrerande för läsaren. Dock har han även egenskaper som kompenserar lite för de som är mindre bra, till exempel har han starkt mod. Det mest tilldragande med Thomas, enligt mig, är ändå hans kämpande för rättvisa, vilket är något som genomsyrar alla de tre böckerna.

Åsikter om trilogin

Alla tre böckerna håller verkligen måttet och håller fast läsaren i sitt grepp från början till slut. De är alla otroligt spännande och som läsare försöker man ständigt att pussla ihop mysteriet medan böckerna fortsätter framåt i en rasande fart. Alla kapitel i böckerna bidrar till historiernas utveckling och inget känns direkt långdraget eller framtvingat för att fylla ut sidorna. Böckerna riktar sig kanske främst till ungdomar, men passar lika bra för vuxna som har fantasin kvar.

Den första boken är enligt mig den bästa. Där är handlingen komplett, spännande och ämnet presenteras för första gången för läsaren. Även om den andra boken också håller måttet, kan den stundvis vara seg i början, vilket jag tror beror på att en av karaktärerna fattas i första halvan av boken. Den andra halvan är dock lika spännande som den första boken är och det går inte att lägga den ifrån sig. Den tredje och avslutande boken, har inte riktigt samma tempo som de två första, men får ändå ett värdigt avslut som jag känner mig nöjd med.

Riktigt kul böcker

Böckerna skiljer sig från mycket jag tidigare läst. Till exempel finns inte den klassiskt långdragna kärlekshistorien med i handlingen, vilket känns annorlunda, men ändå bra. Den ständiga misstänksamheten om vem som ljuger och vem som egentligen går att lita på, är nog det som fick mig att fastna för historierna. Läsaren är ständigt på jakt efter den riktiga sanningen och få reda på vad som egentligen har hänt med Thomas och de andra killarnas minnen. Sammanfattningsvis är de tre böckerna spännande och läsvärda och ska dessutom resultera i varsin film. Det är en modern klassiker som inte liknar något jag tidigare läst om. Läs bokserien!